Гэдэс гүйлгэх нь янз бүрийн шалтгаантай байдаг. Зарим хүмүүс их айх юм уу, сэтгэл санаа хүчтэй хямарсан үед гүйлгэх нь ч бий. Гэхдээ ихэнх гүйлгэлтийн үндсэн шалтгаан нь,
-Хоолны хордлого, -Гэдэсний салстын үрэвсэл байдаг.
Хэрэв хүний ходоод муу хүнсний бүтээгдэхүүнээр дүүрвэл дахин дахин гүйлгэдэг. Мөн, -Дотор нь муухайрч бөөлжинө,
-Ходоод гэдсээр өвдөнө,
-Халуурна.
Гүйлгэх үед хэрхэн яаж яаралтай зогсоох вэ?
Зуны халуун цагт жаахан хүүхдийн гэдэс ходоод их хямардаг. Энэ үед цайны халбага цагаан будаан дээр зургаан аяга ус хийж бүлээн гал дээр тавьж зөөлөн галаар буцалгана. Бэлтгэсэн зутангаа марлиар шүүж аваад шингэнийг нь бага зэрэг хөргөж бүлээн болохоор нь хоёр цагийн зайтай аяганы гуравны нэг хэмжээтэйгээр уулгана.
Дизентери өвчнөөр өвчилсөн хүн өдөрт 12 ширхэг түүхий өндөг идэх хэрэгтэй. Эхний хоёр хоногт хоёр цагийн зайтай, 3-4 дэх хоногт гурван цагийн зайтай харин 5-6 дахь хоногт өглөө хоёр, орой хоёр өндөг иднэ. Хамгийн гол нь өндөг шинэ байх хэрэгтэй.
-Гэдэс гүйлгэж хямарсан үед жинхэнэ хар байхуу цайг өтгөн найруулж, бага зэрэг чихэр нэмээд халуунаар нь ойр ойрхон ууна. Энэ үед гэдсэн дээрээ бүлээн жин тавьж болно.
Гэдэс өвдсөн үед 100-200 гр архин дээр нэг халбага давс хийж сайтар хутгаад ууж болно.
-Хоолны хордлого, -Гэдэсний салстын үрэвсэл байдаг.
Хэрэв хүний ходоод муу хүнсний бүтээгдэхүүнээр дүүрвэл дахин дахин гүйлгэдэг. Мөн, -Дотор нь муухайрч бөөлжинө,
-Ходоод гэдсээр өвдөнө,
-Халуурна.
Гүйлгэх үед хэрхэн яаж яаралтай зогсоох вэ?
Зуны халуун цагт жаахан хүүхдийн гэдэс ходоод их хямардаг. Энэ үед цайны халбага цагаан будаан дээр зургаан аяга ус хийж бүлээн гал дээр тавьж зөөлөн галаар буцалгана. Бэлтгэсэн зутангаа марлиар шүүж аваад шингэнийг нь бага зэрэг хөргөж бүлээн болохоор нь хоёр цагийн зайтай аяганы гуравны нэг хэмжээтэйгээр уулгана.
Дизентери өвчнөөр өвчилсөн хүн өдөрт 12 ширхэг түүхий өндөг идэх хэрэгтэй. Эхний хоёр хоногт хоёр цагийн зайтай, 3-4 дэх хоногт гурван цагийн зайтай харин 5-6 дахь хоногт өглөө хоёр, орой хоёр өндөг иднэ. Хамгийн гол нь өндөг шинэ байх хэрэгтэй.
-Гэдэс гүйлгэж хямарсан үед жинхэнэ хар байхуу цайг өтгөн найруулж, бага зэрэг чихэр нэмээд халуунаар нь ойр ойрхон ууна. Энэ үед гэдсэн дээрээ бүлээн жин тавьж болно.
Гэдэс өвдсөн үед 100-200 гр архин дээр нэг халбага давс хийж сайтар хутгаад ууж болно.