Хүнсний бүтээгдэхүүний зохицолдоог мэдэж байх нь зөв хооллолтын нэг үндэс юм. Хичнээн ашигтай хүнс байсан ч зохицолдоо тохирохгүй бол хор болох нь ч бий.
Шарсан загас
Тохирно: Шарсан загас нь цагаан будаа, төмс, лууван зэрэг хүнстэй илүү зохицно.
Тохирохгүй: Мөн тахианы мах өндөгтэй үл нийлнэ.
Самар
Тохирно: Самарт хүний биенд нэн хэрэгтэй аминдэмүүд болох натри, кали, марганц, фосфор, төмөр ихээр агуулдаг.
Тохирохгүй: Самрыг согтууруулах ундаатай хамт хэрэглэвэл хүний биед ашигтай амин дэмтэй бодисуудыг задалж үгүй болгодог.
Тараг
Тохирно: Тараг нь хүний биед нэн тустай хүнс. Түүнийг талхтай ч хамт идэж болно.
Тохирохгүй: Харин таргийг шар тос болон шар тосонд чанасан боовтой хамт идэж огт болохгүй.
Шарсан өндөг
Тохирно: Шарсан өндөг, улаан лоольтой маш сайн тохирно. Өндөг, улаан лооль, ногоон сонгино зэргийг хамт нэг дор идэхэд хоорондоо сайн зохицно.
Тохирохгүй: Шарсан өндөг нь сүүтэй цай, хийжүүлсэн ундаа, майнозтой тохирохгүй.
Элэг
Тохирно: Мал амьтны элэг нь хүний биед шаардлагатай төмрийг хамгийн ихээр агуулдаг. Төмөр нь ногоон сонгино, улаан лооль, улаан чинжүүнд ихээр агуулагддаг. Тиймээс элгийг төрөл бүрийн ногоотой идвэл хамгийн сайн тохирно.
Тохирохгүй: Элгийг сүү тараг болон, бусад даршилсан ногоо зэрэгтэй хамт идвэл үл тохирно.
Шарсан мах
Тохирно: Шарсан мах байнга хэрэглэх нь ходоод гэдсэнд хорт хавдар үүсгэх эрсдэлийг дагуулдаг. Харин брокколи байцааг махтай хамт хэрэглэвэл хорт хавдар үүсэх эрсдэлийг бууруулдаг. Брокколи байцаа нь бие организмаас хортой бодисуудыг гадагшлуулдаг тустай хүнсний ногоо юм.
Шарсан загас
Тохирно: Шарсан загас нь цагаан будаа, төмс, лууван зэрэг хүнстэй илүү зохицно.
Тохирохгүй: Мөн тахианы мах өндөгтэй үл нийлнэ.
Самар
Тохирно: Самарт хүний биенд нэн хэрэгтэй аминдэмүүд болох натри, кали, марганц, фосфор, төмөр ихээр агуулдаг.
Тохирохгүй: Самрыг согтууруулах ундаатай хамт хэрэглэвэл хүний биед ашигтай амин дэмтэй бодисуудыг задалж үгүй болгодог.
Тараг
Тохирно: Тараг нь хүний биед нэн тустай хүнс. Түүнийг талхтай ч хамт идэж болно.
Тохирохгүй: Харин таргийг шар тос болон шар тосонд чанасан боовтой хамт идэж огт болохгүй.
Шарсан өндөг
Тохирно: Шарсан өндөг, улаан лоольтой маш сайн тохирно. Өндөг, улаан лооль, ногоон сонгино зэргийг хамт нэг дор идэхэд хоорондоо сайн зохицно.
Тохирохгүй: Шарсан өндөг нь сүүтэй цай, хийжүүлсэн ундаа, майнозтой тохирохгүй.
Элэг
Тохирно: Мал амьтны элэг нь хүний биед шаардлагатай төмрийг хамгийн ихээр агуулдаг. Төмөр нь ногоон сонгино, улаан лооль, улаан чинжүүнд ихээр агуулагддаг. Тиймээс элгийг төрөл бүрийн ногоотой идвэл хамгийн сайн тохирно.
Тохирохгүй: Элгийг сүү тараг болон, бусад даршилсан ногоо зэрэгтэй хамт идвэл үл тохирно.
Шарсан мах
Тохирно: Шарсан мах байнга хэрэглэх нь ходоод гэдсэнд хорт хавдар үүсгэх эрсдэлийг дагуулдаг. Харин брокколи байцааг махтай хамт хэрэглэвэл хорт хавдар үүсэх эрсдэлийг бууруулдаг. Брокколи байцаа нь бие организмаас хортой бодисуудыг гадагшлуулдаг тустай хүнсний ногоо юм.